VACCINAREA CATEILOR

Posted: 18 Ianuarie 2011 in SFATURI UTILE

Vaccinarea cățelușilor (injecțiile pentru căței) e unul din pașii cruciali în asigurarea că micuții căței vor avea o viață sănătoasă și fericită. Cine, ce, de ce, când, unde și cum al vaccinărilor e ceva mai complicat și poate varia de la cățeluș la cățeluș. Întotdeauna consultați-vă cu veterinarul pentru a determina care vaccinuri sunt adecvate pentru cățelușul vostru. Pentru a înțelege mai bine vaccinurile, e important să înțelegi cum un cățeluș e protejat de o boală în primele săptămâni de viață.

Protecția de la mamă (anticorpii maternali)
Un cățeluș nou-născut nu este imun la boli. Totuși, are protecție cu niște anticorpi ce derivă din sângele mamei lui prin placentă. Următorul nivel de imunitate este de la anticorpi ce derivă de la primul lapte. Acest lapte produs din timpul nașterii și continuând timp de 36-48 ore. Acest lapte bogat în anticorpi este numit colostrum. Cățelul nu primește în continuare anticorpii prin laptele mamei. Primește anticorpi doar până la 2 zile. Toți anticorpii derivați de la mamă, fie prin sânge sau colostrum sunt numiți anticorpi maternali. Trebuie menționat că ei (cățelușii) vor primi doar anticorpii de la care mama a primit vaccin sau la care a fost expusă. De exemplu, o mamă care NU a fost vaccinată sau expusă la parvovirus, nu va avea nici un anticorp împotriva parvovirusului să-l dea mai departe cățelușilor ei. Atunci cățelușii ar fi suspecți în a dezvolta o infecție cu parvovirus.
Fereastra de susceptibilitate
Vârsta la care cățeii pot fi eficient imunizați (protejați) este proporțională cu cantitatea de anticorpi pe care cățeii au primit-o de la mama lor. Nivelurile crescute de anticorpi maternali prezenți în vasele de sânge ale cățeilor vor bloca eficacitatea unui vaccin. Când anticorpii maternali coboară la un nivel suficient de scăzut la un cățel, imunizarea unui vaccin comercial va funcționa.
Anticorpii de la mamă vor circula în sângele nou-născutului timp de câteva săptămâni. Există o perioadă de timp de la câteva zile la săptămâni în care anticorpii maternali au un nivel prea scăzut pentru a asigura protecția împotriva bolii și un nivel prea ridicat pentru a permite vaccinului să funcționeze. Această perioadă se numește fereastra de susceptibilitate. Aceasta este perioada în care, în ciuda vaccinării, un cățel sau o pisicuță pot încă contacta boala.
De ce ar trebui cățeii vaccinați?
Lungimea și timpul ferestrei de susceptibilitate este diferită la fiecare puiuț, chiar și între ei. Un studiu pe diferiți căței a arătat că vârsta la care sunt capabili să răspundă la vaccin și să dezvolte protecție (să devină imunizați) a acoperit o perioadă lungă de timp. La 6 săptămâni, 25% dintre căței au putut fi imunizați. La 9 săptămâni, 40% dintre căței au putut să răspundă la vaccin. Procentul a crescut la 60%, după 16 săptămâni și la 18 săptămâni, 95% dintre căței erau protejați de vaccin.
Aproape toți cercetătorii sunt de acord că pentru pisicuțe și căței, trebuie să le dăm cel puțin 3 combinații de vaccinuri și repetate la un an.
Consultați-vă cu veterinarul pentru a determina care vaccinuri ar trebui să le ia cățelul vostru și cât de des.
Doctorii Foster și Smith preferă să vaccineze cățeii cu o combinație de vaccinuri la 6 săptămâni inițial, apoi cu altele, date o dată la 3 săptămâni până cățelușul are aproape 16 săptămâni. Noi credem că aceste planificări vor ajuta la protecția unei game variate de căței. Înțelegem faptul că odată cu acest protocol, vom vaccina unii câini care nu sunt capabili să răspundă și vor trebui revaccinați, chiar și pe unii dintre ei care au răspuns deja și au dezvoltat o protecție. Dar, fără să facem un test individual pe fiecare cățel, e imposibil să determinăm când sistemul imunitar al cățelului va fi capabil să răspundă. Înțelegem, de asemenea că în fața unei infecții, datorită ferestrei de susceptibilitate, unii pui vor contacta o boală (de exemplu, parvovirusul) în ciuda faptului că a fost vaccinat. Folosind vaccinuri de calitate și cu un protocol agresiv de vaccinare, putem face această fereastră de susceptibilitate cât mai mică cu putință. Protocolul nostru de vaccinare s-ar putea să nu fie cel mai bun pentru fiecare cățel. Unii căței cu ‘risc crescut’ s-ar putea să aibă nevoie de un program de vaccinare mai intens și mai sever. E bine să colaborați cu veterinarul, luând în considerare situația voastră individuală.
Împotriva căror boli ar trebui cățeii vaccinați?
Consiliul asupra Raportului Vaccinurilor Agenților Biologici și Terapeutici pe Pisici și Câini a recomandat că vaccinurile esențiale pentru câini include: răpciugă, adenovirus-2 canin (pentru boli respiratorii și hepatită), parvovirus-2 canin și turbare.
Vaccinuri ne-esențiale includ: leptospiroza, coronavirus, parainfluenza canină și Bordetella bronhiseptica (ambele sunt cauze ale ‘ tusei canisa ‘) și Borrelia burgdorferi (cauzează Boala Lyme). Consultați-vă cu veterinarul vostru pentru a selecta vaccinurile adecvate pentru cățelul vostru.
Recomandări de vaccinări pentru câini

Componentă Clasă Eficiență Lungimea Imunității Risc/Severitate Efect Advers Comentarii
Rapciuga canina (VVM) Esential Ridicat >1 an pentru vaccin viu modificat (VVM) Redus
Pojar Ne-esential Ridicat in prevenirea bolii,dar nu si al infectiei lunga Infrecvent Folosit in medii cu risc crescut pentrurapciuga canina la catei de 4-10 saptamini. Vaccinurile recombinate de rapciuga caninasunt preferate in locul vaccinului pojarului
Parvovirus Esential Ridicati >1 an Redus Doar folosirea vaccinului adenovirus canin-2 (CAV-2) nu si CAV-1 protejeaza de asemenea impotriva bolilor respiratorii cauzate de CAV-2
Turbare Esential Ridicat Depinde de tipul de vaccin de la slab lamoderat
Parainfluenza Neesential Moderat Injectabil Redus Se recomandă numai pentru câini ce sunt în contact cu alți câini și sunt expuși la un număr mare de câini.

Bordetella Ne-esențial Intranazal Moderat Injectabil Redus(VVM) Scurt Redus Se vaccinează în decurs 6 luni de la expunere la un număr mare de câini
Leptospiroza Ne-esențial Variabil Scurt Crescut Până la 30% din câini nu răspund la vaccin
Boala Lyme Ne-esențial Pare a fi limitat la câinii neexpuși anterior; variabil Revaccinare anuală chiar înainte de sezonul căpușei Moderat
Coronavirus Ne-esențial Redus Scurt Redus De obicei nu se recomandă
Giardia Ne-esențial Redus Necunoscut Redus Nu previne infecția dar poate reduce riscul de transmitere la alții
VVM= Vaccin Viu Modificat
Un plan de vaccinare posibil pentru un câine ‘mediu’ e arătat mai jos.
Plan de Vaccinare al câinelui
Vârstă Vaccinare
5 săptămâni Parvovirus: pentru căței cu risc crescut de expunere la parvo, unii veterinari recomandă vaccinarea la 5 săptămâni. Întrebați-vă veterinarul.
6 și 9 săptămâni Vaccin Combinat* fără leptospiroza.
12+ săptămâni Turbare: Dat de veterinarul local (vârsta poate varia conform legii locale).
12 și 15 săptămâni** Vaccin Combinat
Leptospiroza: include leptospiroza în combinație, unde leptospiroza e îngrijorătoare sau dacă călătoriți într-o zonă unde poate apărea.
Boala Lyme: unde boala Lyme e îngrijorătoare sau dacă călătoriți într-o zonă unde poate apărea.
Adulți § Vaccin Combinat
Leptospiroza: include leptospiroza în combinație, unde leptospiroza e îngrijorătoare sau dacă călătoriți într-o zonă unde poate apărea.
Boala Lyme: unde boala Lyme e îngrijorătoare sau dacă călătoriți într-o zonă unde poate apărea.
Turbare: Dat de veterinarul local (vârsta poate varia conform legii locale).
*Un vaccin combinat, deseori numit vaccin în 5 feluri, de obicei include răpciugă, adenovirus-2 canin, parainfluenza și parvovirus. Unele combinații de vaccinuri pot include leptospiroza și/sau coronavirus (vaccin în 7 feluri). Concluzia că oricare vaccin adenovirus-2 canin sau adenovirus-1 canin va proteja de ambele boli, cea respiratorie și hepatita; adenovirus-2 canin este cel mai preferat.
**Unii cățeluși ar putea avea nevoie de vaccinări adiționale împotriva parvovirusului după vârsta de 15 săptămâni. Consultați-vă cu veterinarul local.
§ Conform unor asociații, câinii cu risc redus de expunere la boli s-ar putea să nu aibă nevoie de vaccinări anuale pentru majoritatea bolilor. Consultați-vă cu veterinarul local pentru a determina programul de vaccinare adecvat pentru câine. Amintiți-vă, recomandările variază în funcție de vârstă, rasă și starea de sănătate a câinelui, de probabilitatea câinelui de a fi expus la boală, tipul de vaccin, dacă câinele este folosit pentru împerechere și de zona geografică unde trăiește câinele sau pe care o vizitează.
Bordetella și parainfluenza: Pentru protecție completă canină de boli respiratorii, noi recomandăm Intra-Trac II ADT. Pentru câinii care participă la expoziții, spectacole, etc noi recomandăm Intra-Trac II ADT o dată la 6 luni.
Doza de vaccin
NU este adevărat că o rasă mică de căței ar trebui să primească o doză mai mică de vaccin decât cățeii de la rase mai mari. Toți cățelușii, indiferent de vârstă, greutate, rasă și gen primesc acceași doză de vaccin. Vaccinurile sunt administrate în general în doze de 1 mililitru (ml). Urmați simplu recomandările producătorului. Administrând vaccin mai puțin decât cantitatea recomandată cel mai probabil va rezulta o imunitate insuficientă.
Timpul să protejați
Vaccinurile nu stimulează imunitatea imediat după ce sunt administrate. Odată administrat, antigenele trebuiesc recunoscute și reamintite de sistemul imunitar. La majoritatea cățelușilor, protecția apare doar după 5 zile după vaccinare. Protecția totală apare abia după 14 zile. În unele cazuri 2 sau mai multe vaccinări sunt necesare, la interval de câteva săptămâni, pentru a asigura protecția. În general, vaccinurile viu modificate și acele vaccinuri administrate intranazal asigură cea mai rapidă protecție.
De ce unele animale vaccinate încă mai capătă boala?
E un fapt că în prezent în S.U.A, practic sute, poate chiar mii de pisici și câini vaccinați încă mai contactează boli pentru care au fost vaccinați să nu le ia. Termenul de ‘eșec al vaccinului,’ care cel mai probabil e un eșec al sistemului imunitar de a răspunde decât problema cu însuși vaccinul.
Parvovirusul e cel mai des întâlnit. Cum poate lua un cățel boala și să moară chiar dacă a fost vaccinat? Din nefericire, din… nu se știe ce motiv vaccinul nu a stimulat sistemul imunitar suficient pentru a proteja cățelul de boală. Motivul poate fi interferența anticorpilor maternali, a vaccinurilor, sistemul imunitar al câinelui sau genetica. De departe, motivul cel mai obișnuit la cățeluși este interferența anticorpilor maternali.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s