DESPRE NEGII GENITALI

Posted: 18 Ianuarie 2011 in MEDICINA

Negii genitali sunt cauzaţi de o boală cu transmitere sexuală extrem de întâlnită, cauzată de variante ale virusului papilomatos uman. Acesta poate fi transmis prin sex vaginal, oral sau anal. Infecţia poate produce negi nedureroşi, cărnoşi cu aspect de conopidă pe şi în organele genitale, anus sau gât.

Negii genitali rezulta din contactul cu un partener infectat, deşi, pot fi transmişi şi prin atingerea organelor genitale cu o mâna infectată. Unii sunt insesizabili, dar alţii care au peste 7 cm în diametru pot interveni în abilitatea de aşezare sau cea de a merge. Câteodată, negii pot produce mâncărimi sau arsuri şi scărpinarea lor poate cauza iritaţii. Sunt foarte contagioşi şi greu de tratat. Sunt foarte contagioşi şi nu numai prin actul sexual propriu-zis, ci şi printr-o simplă atingere cu mâna. La fel de periculoasă precum infectarea este şi reinfectarea – este suficient să te scarpini în zona infectată şi apoi să atingi alte zone sănătoase pentru a transmite virusul – sau este suficient, în timpul băii sau a duşului, să freci cu mâna zona infectată şi apoi altă zonă.

La femei verucile pot apărea pe vulva – zona pubiană, labiile mari, labiile mici – sau zona perianală dar şi în interiorul vaginului, pe colul uterin sau în uretră. Manifestările, atunci când apar, sunt reprezentate prin mâncărimi, arsuri sau scurgeri vaginale sau uretrale anormale.

La bărbaţi verucile pot apărea pe pielea penisului, pe prepuţ, pe gland, pe fren („aţa” penisului) şi în zona perianală dar şi în interiorul uretrei. Manifestările, atunci când apar, sunt reprezentate prin scurgere uretrală şi, eventual, dureri în timpul urinării.
Atât la femei cât şi la bărbaţi pot apărea semne ale infectării în zona anală sau în interiorul anusului, atât datorită extinderii infecţiei (reinfectare) cât şi a contactelor sexuale anale neprotejate. La femei în cazul unei sarcini pot apărea probleme în timpul naşterii, de asemenea pot să infecteze şi copilul. Negii genitali aflaţi pe colul uterin, netrataţi pot duce la celule canceroase.

Diagnosticarea se face printr-un examen medical simplu, doar în unele cazuri se vor face unele teste. Negii genitali nu se pot vindeca, singurul lucru ce poate fi făcut este să se acţioneze asupra leziunilor, asupra negilor, pentru distrugerea lor. Tratamentul ce urmăreşte distrugerea negilor consta în: aplicarea locală a unor substanţe, crioterapie electrocauterizare, folosirea bisturiului electric, folosirea laserul, iar metoda este aleasă de medicul specialist.

În timpul cât eşti infectat şi faci aceste tratamente sunt interzise actele sexuale. Pentru prevenire, în cazul negilor genitali nu este de ajuns să foloseşti prezervativul căci ei pot fi şi în locuri pe care prezervativul nu le acoperă ci trebuie să fii atent cu cine ai de a face, nu uita şi de celelalte posibile cauze de infectare – trebuie să ai un comportament lipsit de risc, să ai întotdeuna prosop personal, să nu faci niciodată schimb de lenjerie intimă, să eviţi „legăturile intime” întâmplătoare, o relaţie stabilă bazată pe încredere reciprocă te fereşte de surprizele neplăcute de a primi astfel de boli.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s