metode de a intra intr-un xp parolat

Posted: 9 Ianuarie 2011 in truckuri, UTILE, WINDOWS

Fie ca ti-ai uitat parola sau ai alte intentii malitioase, este foarte usor sa patrunzi intr-un calculator Windows parolat. O sa prezint mai jos cum sa faci acest lucru si cum poti sa previi sa ti se intample si tie.

Exista numeroase metode prin care poti patrunde neautorizat intr-un calculator, fiecare cu puncte forte si puncte slabe. O sa trec doar prin 3 cele mai bune si mai folosite.

Daca nu vrei sa ai acces la sistemul de operare efectiv ci doar la cateva fisiere, cea mai simpla metoda este sa folosesti un Linux live CD. Intri, copii fisierele pe un stick USB si asta e tot.

Poti descarca orice iso file a unei distributii de Linux (Ubuntu spre exemplu) pe care il scrii pe un CD. Booteaza apoi de pe CD si in primul meniu care iti apare apasa pe “Try Ubuntu” (daca ai ales aceasta distributie). Vei ajunge imediat intr-un mediu desktop. Accesezi apoi meniul Places si ai acces la toate partitiile NTFS din Windows.

In functie de permisiunile unor fisiere este posibil sa ai nevoie de root access. Daca ai probleme cu vizualizarea sau copierea unor fisiere deschide o fereastra Terminal si scrie gksudo nautilus si nu introduce nimic atunci cand ti se cere parola. Ar trebui sa ai acum acces la orice este stocat pe calculatorul respectiv.

Chiar daca aceasta metoda iti da acces la tot sistemul de fisiere, utilizatorul care patrunde neautorizat nu poate accesa fisierele criptate. Astfel ca, daca utilizatorul calculatorului respectiv are fisiere criptate sau are criptat chiar tot sistemul de operare, nu prea o sa iti fie de folos aceasta metoda.

Daca ai nevoie de acces la sistemul de operare efectiv atunci poti folosi System Rescue CD.

Descarca fisierul iso de aici si scrie-l pe un disc. Booteaza apoi dupa acest disc si alege optiunea default din ecranul albastru care iti apare. Dupa ce se incarca si apare o interfata command-line, scrie fdisk -l pentru a vedea partitiile disponibile pe calculator. Alege apoi partitia cu Windows si scrie comanda:

ntfs-3g /dev/sda3 /mnt/windows –o force

unde dev/sda3 este partitia pe care se afla Windows-ul (cea pe care ai ales-o mai sus). Scrie apoi

cd /mnt/windows/Windows/System32/config

Trebuie sa accesam acum fisierul SAM. Scrieti urmatoarea comanda:

chntpw –l SAM

Noteaza numele de utilizator pe care vrei sa il accesezi dupa care scrie:

chntpw –u „Nume utilizator” SAM

Ai grija sa inlocuiesti “Nume utilizator” cu numele pe care l-ai notat mai sus. In ecranul urmator alege optiunea 1 si apasa apoi Enter. Asta va reseta parola utilizatorului respectiv. Cand iti va cere sa “overwrite hive files” apasa Y dupa care Enter.

Restarteaza calculatorul. Vei putea sa te loghezi in Windows cu user-ul de mai sus fara sa mai scrii nici o parola.

Inca o data slabiciunea acestei metode este ca nu poate trece de criptare. Prin schimbarea parolei nu vei mai avea acces la fisierele criptate. Daca utilizatorul are criptat tot sistemul de operare aceasta metoda este inutila.

Daca metodele de mai sus nu iti ofereau acces la fisierele criptate, aceasta metoda iti va da acces la TOT, fara nici o restrictie.

Ai nevoie de Ophcrack Live CD. Descarca imaginea si scrie-o pe un CD dupa care booteaza dupa acel CD. O sa dureze ceva pana booteaza. O sa se deschida apoi un mediu desktop si programul o sa inceapa sa sparga parola. Aceasta o sa dureze ceva timp fiind vorba de Bruteforce. Pe masura ce reuseste sa sparga parole o sa le vezi afisate.

Chiar daca aceasta metoda functioneaza si pe sistemele de operare criptate, nu poate sparge orice parola. Pentru preveni accesul folosind o astfel de metoda ai grija sa ai o parola de cel putin 14 caractere si cat mai complicata.

Cam astea ar fi cele mai eficiente si cele mai bune metode de a trece de parola din Windows. Subliniez ca acest articol este prezentat in scop didactic, pentru a te ajuta sa intelegi cum functioneaza aceste metode si cum sa te aperi impotriva lor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s